Oprichting 1981

In 1981 was er in Zeelst behoefte aan een jongerenkoor om de diensten in de H. Willibrorduskerk op te luisteren. Na een oproep in regionale bladen ging in februari onder leiding van dirigent Ton Vermelis en pianist Peter Buisman een groep jonge enthousiaste zangers aan de slag. Later dat jaar werd de naam Ubi Caritas aan het koor verbonden wat betekent “waar vriendschap (liefde ) is”. Al snel bouwde de groep een uitgebreid kerkelijk repertoire op en behalve in de ‘eigen’ Willibrorduskerk verzorgde men ook diensten in bejaarden- en ziekenhuizen. Intussen werd ook gewerkt aan niet kerkelijk repertoire waarmee men naar buiten trad op (internationale) korenfestivals. Na 5 jaar was het tijd voor een eerste eigen concert. Samen met het kinderkoor van Zeelst werd een muzikaal zeer afwisselend programma geboden.

Wilfried van Dongen zat al weer enige jaren op de pianokruk toen zijn plaats werd ingenomen door Remco Feenstra en later Ralf Pisters. In 1995 werd het dirigentenstokje overgenomen door Ine van Beek. Samen wisten zij het koor naar een hoger niveau te tillen.

Naast het zingen werden (en worden) er ook andere initiatieven ontplooid om de onderlinge band te versterken. Voorbeelden hiervan zijn diverse koorkampen, fietstochten voor het hele gezin, spelletjes- en borrelavonden, sportieve activiteiten en creatieve workshops (waaronder het zelf maken van accessoires….

Ommekeer

In 2007 kwam er een ommekeer; dirigente en pianist hadden aangegeven te willen stoppen en de mannensectie was uitgedund tot twee personen. Dat maakte het zoeken naar een dirigent zo lastig dat er een grote knoop werd doorgehakt; we gingen verder als vrouwenkoor.  We vonden in Herma Timmer een hele fijne nieuwe dirigente en Alison Black werd de nieuwe pianiste. De keuze om als vrouwenkoor verder te gaan had grote gevolgen voor het repertoire; het moest meerstemmig én geschikt voor uitsluitend vrouwenstemmen worden.

Naamswijziging

Inmiddels is het repertoire zeer divers en opgebouwd uit stukken die centraal staan in onze concerten. Behalve aan verbetering van zangtechnieken werken we aan een betere presentatie  en zijn daarmee op de goede weg. Bij al deze veranderingen paste een nieuwe naam en vanaf het jubileumjaar 2011, wat gevierd werd met het wereldconcert, zijn we verder gegaan als Zanggroep Amice.

Het concert “hoge hakken en ander damesleed” in mei 2014  was een nieuw hoogtepunt in onze geschiedenis. Behalve de zang had ook de choreografie aandacht gekregen en het verhaal over het leven van een vrouw was herkenbaar en ontroerend.

De opvolger werd “Singing in the rain” – mei 2017. Het thema was filmmuziek waarbij “het weer” een hoofdrol speelde. Van Here comes the sun (Beatles) tot Purple Rain, een grote diversiteit aan nummers passeerde de revue.

Definitieve keuze voor profaan (niet-kerkelijk)

De toon was gezet…vanaf de zomer van 2017 verzorgt zanggroep Amice geen kerkdiensten meer, uitsluitend optredens tijdens festivals en concerten. Onze sociale achtergrond krijgt op een andere manier invulling; we zetten ons in voor integratie van vrouwen met een andere culturele en/of religieuze achtergrond. Voor dit initiatief ontvangen we van de gemeente Veldhoven de “één van Veldhoven”.

Corona

Tijdens de periode dat we niet gezamenlijk konden repeteren zijn we online doorgegaan met repeteren. Daarbij stond niet zozeer de kwaliteit van de nummers centraal maar bleven onze stemmen in vorm en konden we de onderlinge band behouden.

Zodra het weer toegestaan was hebben we met veel plezier ons buitenconcert ‘Home is where the heart is’ ten gehore gebracht. Een geweldige manier om ook het 40 jarig jubileum te vieren.

A night like this; eigen concerten

Het concert A night like this vond plaats op 22 juni in de Muzenval in Eersel: het was een betoverende avond waarin het publiek werd meegevoerd naar een nachtclub uit de jaren ’20 met vrolijke, schitterende nummers in gevarieerde opstellingen en acts die je deden geloven in het begin van de vorige eeuw te zijn beland. Aan alles was gedacht; niet alleen het decor met duistere pokertafeltjes, sfeervolle lampjes en fonkelend glaswerk maakte duidelijk in welke tijd A night like this zich afspeelde, ook wijzelf zagen eruit alsof we zo uit de ‘roaring twenties’ waren gestapt.

Waar de kokette uitvoering met zang en dans van Cabaret en Puttin’ On the Ritz vrolijkheid in de club brachten, zorgden A night like this en Ich bin die fesche Lola voor een broeierige sfeer. Het plezier spatte er vanaf. De verstilde uitvoering van I’ll be your Clown en de samenzang in Telkens weer daarentegen, lieten de luisteraars een traantje wegpinken.

Ook de combinatie met de clowns en de goochelacts was een succes en zorgde voor grote hilariteit en enthousiasme onder het publiek. Kortom; een schitterende ervaring.

Anno vandaag

Zanggroep Amice is een regionaal koor met ca. 20 leden dat midden in de samenleving staat met Veldhoven als thuisbasis.  We zijn een gezellige club vrouwen in verschillende leeftijden vanaf 19 jaar, voor wie de repetitie een prettig avondje uit is. Gezellig samen zingen en ontspanning zijn belangrijk maar de ambitie om de zangkwaliteit te verbeteren, staat bij ons hoog in het vaandel. Regelmatig nemen we deel aan kleinschalige concerten of geven zelf een concert.

Toekomst

De voorbereidingen voor een volgend concert zijn weer in volle gang maar instappen voor nieuwe koorleden is altijd mogelijk. Neem contact op als je meer wilt weten en volg onze blog of facebookpagina.