Historie

 Oprichting

In 1981 was er in Zeelst behoefte aan een jongerenkoor om de diensten in de H. Willibrorduskerk op te luisteren. Na een oproep in regionale bladen ging in februari onder leiding van dirigent Ton Vermelis en pianist Peter Buisman een groep jonge enthousiaste zangers aan de slag. Later dat jaar werd de naam Ubi Caritas aan het koor verbonden wat betekent “waar vriendschap (liefde ) is”. Al snel bouwde de groep een uitgebreid kerkelijk repertoire op en behalve in de ‘ eigen ‘ Willibrorduskerk verzorgde men ook diensten in bejaarden- en ziekenhuizen. Intussen werd ook gewerkt aan niet kerkelijk repertoire waarmee men naar buiten trad op (internationale) korenfestivals. Na 5 jaar was het tijd voor een eerste eigen concert. Samen met het kinderkoor van Zeelst werd een muzikaal zeer afwisselend programma geboden.

Wilfried van Dongen zat al weer enige jaren op de pianokruk toen zijn plaats werd ingenomen door Remco Feenstra en later Ralf Pisters. In 1995 werd het dirigentstokje overgenomen door Ine van Beek. Samen wisten zij het koor naar een hoger niveau te tillen.

Naast het zingen werden er ook andere initiatieven ontplooid om de onderlinge band te versterken. Voorbeelden hiervan zijn diverse koorkampen, fietstochten voor het hele gezin, spelletjes- en borrelavonden, dauwtrappen, stedentrips (soms gecombineerd met een optreden) en sportactiviteiten.

 Ommekeer

In 2007 kwam er een ommekeer; dirigente en pianist hadden aangegeven te willen stoppen en de mannensectie was uitgedund tot twee personen. Dat maakte het zoeken naar een dirigent zo lastig dat er een grote knoop werd doorgehakt; we gingen verder als vrouwenkoor.  We vonden in Herma Timmer een hele fijne nieuwe dirigente en Alison Black werd de nieuwe pianiste. De keuze om als vrouwenkoor verder te gaan had grote gevolgen voor het repertoire; het moest meerstemmig én geschikt voor uitsluitend vrouwenstemmen worden.

 Naamswijziging

Inmiddels is het repertoire weer opgebouwd en verder uitgebreid met stukken die centraal staan in onze concerten. Behalve aan verbetering van zangtechnieken werken we aan een betere presentatie  en zijn daarmee op de goede weg. Bij al deze veranderingen paste een nieuwe naam en vanaf het jubileumjaar 2011 zijn we verder gegaan als Zanggroep Amice.

Het concert “hoge hakken en ander damesleed” in mei 2014  was een nieuw hoogtepunt in onze geschiedenis. Behalve de zang had ook de choreografie aandacht gekregen en het verhaal over het leven van een vrouw was herkenbaar en ontroerend.

De opvolger werd “Singing in the rain” – mei 2017. Het thema was filmmuziek waarbij “het weer” een hoofdrol speelde. Van Here comes the sun (Beatles) tot Purple Rain, een grote diversiteit aan nummers passeerde de revue.

f sleutel zalm Definitieve keuze voor profaan (niet-kerkelijk)

De sluiting van de Willibrorduskerk, het overlijden van pastor Jennekens en de verminderde inbreng in de kerkdiensten maken dat we vanaf de zomer 2017 een volledig profaan koor zijn geworden. Onze sociale achtergrond gaat op een andere manier invulling krijgen, te beginnen met de organisatie van een workshop voor vrouwen van niet-nederlandse afkomst en met een andere culturele en/of religieuze achtergrond. Amice staat daarmee midden in de samenleving.

 

Zie WIJ ZIJN voor actuele informatie of neem CONTACT op.